Mining

Vad är mining?

Mining är ett begrepp som innebär att vem som helt kan använda datakraft för att hjälpa till att säkra en specifik blockkedja. Mining kan ske genom olika algoritmer beroende på vilken kryptovaluta du minar. Exempelvis kallas Bitcoins algoritm för mining ”Sha 256” och Litecoins algoritm kallas ”Scrypt”. Miners belönas när de hjälper till att bekräfta och säkra en transaktion eller när de hittar ett nytt block på nätverket.

CPU-mining

CPU-mining används för att mina exempelvis Bitcoin som sker med algoritmen ”Sha-256”. Sedan denna form av ”Proof of stake” uppfanns av Bitcoins skapare ”Satoshi Nakamoto” har andra alternativa algoritmer för mining föreslagits och introducerats. Processorbaserad mining kommer alltid att gälla för just Bitcoin, och vem som helst kan mina med nästan vilken processor som helst. Nu för tiden är lönsamheten dock betydligt lägre än tidigare, och ofta krävs kraftfulla processorer eller ”ASIC-miners” för att tjäna några större pengar på cpu-mining.

GPU-mining

Många av de kryptovalutor som släpptes efter Ethereums intåg kan minas med ett vanligt grafikkort (GPU). Grafikprocessorer har kapacitet att göra miljontals beräkningar per sekund och erbjuder tack vare detta ofta en hög ”Hashingkraft”. För att räkna ut hur mycket pengar du kan tjäna genom att mina Ethereum, Litecoin, Monero eller någon annan valuta som använder algoritmen ”Scrypt”. Här kan du räkna ut hur mycket du tjänar på mining.

Proof of Stake

”Proof of stake” (POS) är en alternativ metod till ”Proof of work” (alltså mining). Proof of stake, eller ”Staking” säkrar nätverket genom noder och ibland supernoder. Genom att ha dessa coins i specifika plånböcker belönas ägaren med en årsvis förmån som beräknas i förhållande till antalet coins.

Vem kan mina kryptovaluta och hur gör man?

I princip kan vilken dator som helst mina kryptovalutor. Vid ”Scrypt-mining” används datorns grafikkort, vilket innebär att ett kraftfullt grafikkort är mer lönsamt än en enklare modell. För att mina Bitcoin används processorkraft. Det finns även så kallade ”ASIC miners” som är specialbyggda för att återge en så hög ”hash rate” som möjligt. Tänk dock på att mining kräver rejäla mängder elektricitet, vilket kan synas på elräkningarna.